Департамент агропромислового розвитку
м. Суми вул. Першотравнева, 29
Тел.: (0542) 77-15-37, (0542) 77-02-70
Факс: (0542) 61-13-62
E-mail: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

 

Розпорядок роботи: понеділок - четвер – з 8.00 до 17.15;
п’ятниця – з 8.00 до 16.00; обідня перерва – з 12.00 до 13.00;
вихідні дні: субота, неділя.

ПРОДОВОЛЬЧИЙ РИНОК ОБЛАСТІ НАПОВНЕНИЙ РІЗНОМАНІТНИМ АСОРТИМЕНТОМ ПРОДУКЦІЇ

Директор Департаменту агропромислового розвитку Володимир Івченкопроінформував про результати роботи в галузі харчової та переробної промисловості Сумської області.

В області налічується  81 велике та середнєпідприємство, які здійснюють виробничу діяльність в галузі харчової та переробної промисловості і виробляють широкий асортимент продовольчих товарів.

 

 

 

Від загальнодержавного обсягу підприємствами області виробляється:

сирів жирних 18,5%

масла вершкового 5,2%,

м’яса великої рогатої худоби свіжого чи охолодженого 10,7%;

хлібобулочних виробів 3,5%;

кондитерських виробів 5,5%;

борошна 5%.

У виробництві харчових продуктів та напоїв зайнято 7,0 тис. працюючих, що складає 11% від загальної кількості працюючих у промисловості.

За 11 місяців 2014 року підприємства Сумської області з виробництва харчових продуктів та напоїв реалізували продукції майже на 4,8 млрд. грн., що на 23% більше проти відповідного періоду минулого року.

За січень-листопад 2014 року індекс виробництвахарчових продуктів, напоїв становить 95,1%, який до відповідного періоду минулого року зменшився на 16,9 відсоткових пунктів.

За  11 місяців  2014 року індекс виробництва:

молочних продуктів становить –  109,9%;

м’яса та м’ясних продуктів - 87,4%;

продуктів борошномельно-круп’яної промисловості –  105,0%;

хліба, хлібобулочних і борошняних виробів - 77,8%;

напоїв – 83,7%;

інших харчових продуктів – 92,3%.

За 11 місяців 2014 року в порівнянні з відповідним періодом 2013 року, збільшено виробництво наступних видів харчової продукції:

ковбасних виробів  - 1079 тонн (100,4%);

масла вершкового  - 5625 тонн (156,9%);

продуктів кисломолочних  - 5649 тонн (101,2%);

борошна  - 100895 тонн (107,0%);

пива  -  564,3 тис. дал (112,4%).

Майже на рівні вироблено:

сирів жирних - 21942 тонн (98,5%);

молока обробленого рідкого - 7224 тонн (94,2%);

хлібобулочних виробів - 42397 тонн (91,1%);

кондитерських виробів - 20795 тонн (91,5%).

Продовольчий ринок області наповнений різноманітним асортиментом продукції. Більшість провідних підприємств харчової промисловості в цілому працюють стабільно, нарощують темпи виробництва, розширюють асортимент, підвищують конкурентоспроможність продукції.

Інвестиційна діяльність

Для покращення якості продукції, зменшення її собівартості та енергоємності виробництва в харчову промисловість за 11 місяців 2014 року залучено 210,5 млн. грн.

Найбільше коштів залучено на підприємствах:

ПАТ «Монделіс Україна» для збільшення виробничих потужностей залучено на 194,8 млн. грн.

Філія «Охтирський сиркомбінат» ПП «Рось» на реконструкцію маслоцеху, сушильноїустановки залучено 1,7 млн. грн.

ТОВ ОМПК «Славія» придбано 9 автомобілів та обладнання на суму 3,8 млн. грн.

На будівництво, або реконструкцію елеваторних потужностей протягом 11 місяців 2014 року залучено 99,0 млн. грн.

Найбільша вартість зокрема таких об’єктів:

ПАТ «Вирівське ХПП» (Білопільський р-н) розширено потужності на 30 тис. тонн. Вартість 76,0 млн. грн., з яких у 2014 році залучено9,0 млн. грн.

ТОВ «Зернова Індустрія» (Сумський р-н) збудовано елеватор на 60 тис. тонн із 120 тис. тонн запланованих.  Залучено 60,0 млн. грн.

ТОВ «Кролевецький комбікормовий завод» закінчено будівництво елеватору на 30 тис. тонн. Вартість 33,0 млн. грн., з яких у 2014 році залучено7,0 млн. грн.                     

Крім того проведено реконструкцію ПрАТ Кириківського ХПП у Великописарівському районі. Триває реконструкція елеваторів у Глухівському та Кролевецькому районах. ПАТ «Компанія «Райз» Алтинівська філія» у Кролевецькому районі розпочали будівництво нового елеватору на 300 тис. тонн.

За 2014 рік місткість елеваторів збільшено на 136 тис. тонн. Сьогодні їх загальна ємність становить 1987,0 тис. тонн.Це 37 сертифікованих зернових складів, що належать 30 підприємствам.

У 2015 році робота в напрямку розширення елеваторних потужностей триватиме. Заплановано збільшити їх місткість більше ніж на 500 тис. тонн.

У 2015 році головним завданням підприємств харчової та переробної промисловості області залишається впровадження систем якості, сертифікованих за міжнародними стандартами. Адже насамперед це підвищить ефективність виробництва та заощадити витрати. Покращення якості продукції підвищить її конкурентоспроможність в ринкових умовах.

За рахунок скорочення енергоємності виробництва, впроваджуючи інновації з економії енергоресурсів, можливо зменшити собівартість продукції і досягти зростання обсягів її виробництва.