Департамент агропромислового розвитку
м. Суми вул. Першотравнева, 29
Тел.: (0542) 77-15-37, (0542) 77-02-70
Факс: (0542) 61-13-62
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Розпорядок роботи: понеділок - четвер – з 8.00 до 17.15;
п’ятниця – з 8.00 до 16.00; обідня перерва – з 12.00 до 13.00;
вихідні дні: субота, неділя.

ПРО СТАН ГАЛУЗІ ХАРЧОВОЇ ТА ПЕРЕРОБНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ ЗА ПІДСУМКАМИ 2018 РОКУ

У галузі харчової та переробної промисловості Сумщини станом на  01 січня 2019 року здійснювали виробництво 128 великих, середніх та малих підприємств. За рік, що минув кількість підприємств не зменшилась, при цьому збільшилась чисельність підприємств з малими потужностями з виробництва олії, молочної та мясної продукції, власниками яких є фізичні-особи підприємці.

Поміж потужних виробників товарів продовольчої групи переробкою молока та виробництвом молочної продукції займаються 6 підприємств, виробництвом м’яса та м’ясних продуктів  – 6, хліба та хлібобулочних виробів – 19, олії – 1, борошна  – 1, какао, шоколаду та цукрових кондитерських виробів – 3, цукру – 1, безалкогольних напоїв, мінеральних вод та інших вод, розлитих у пляшки – 8, пива, горілчаних виробів – 3.

За підсумками минулого року частка підприємств харчової промисловості Сумської області у загальнодержавному виробництві сирів твердих становила 12%, кондитерських виробів – 10%, м’яса великої рогатої худоби свіжого чи охолодженого – 8%; масла вершкового – 7%, хлібобулочних виробів – 3%, борошна – 4%.

Загалом виробники харчових продуктів та напоїв реалізували продукції за підсумками 11 місяців 2018 року на 8,1 млрд. грн., що на 1,3 млрд. грн., або 19% більше відповідного періоду попереднього року.

Головним завданням підприємств харчової та переробної промисловості області залишається впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) та системи управління якістю. Станом на 01 січня 2019 року системи управління якістю і безпечністю продукції впроваджено на 56 підприємствах харчової промисловості. Їх кількість щороку збільшується, так протягом 2018 року зазначені системи були впроваджені на 6 підприємствах. Інші підприємства працюють над їх впровадженням.

Підприємства Сумщини вийшли на нові ринки та експортують продукцію до понад 20 країн. За інформацією Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області дозвіл на експорт продукції мають такі підприємства Сумської області:

- категорія молоко та молочні продукти: ТОВ «Буринський молокозавод»,   ПАТ «Бель Шостка Україна», ТОВ «Охтирська молочна промислова компанія «Славія», філія «Сумський молочний завод», ПП «Рось» філія «Охтирський сиркомбінат», ПП «Рось» філія «Роменський молочний комбінат», філія «Конотопський молзавод» ТОВ «МалКА-транс».

- категорія м’ясо та м’ясопродукти: ТДВ «Конотопм’ясо», ТОВ «Охтирка м’ясопродукт», ТОВ «Індичка», ТОВ «ГЛТ ГРУП», ТОВ «Драйд Фудз».

- категорія риба та рибопродукти: ПрАТ «Сумирибгосп».

- категорія яйця та яйце продукти: ТОВ «Авіс-Україна», фермерське господарство «Натон».

- категорія мед та продукти бджільництва: ПП «Ханні».

За підсумками 2018 року найбільш експорт орієнтованою була молочна продукція. Так, було експортовано масла вершкового – 4817 тонн (у 2,5 рази більше ніж у 2017 році) до таких країн як: Нідерланди. Туреччина, Грузія, Марокко, Бангладеш, ОАЕ, Бахрейн, Китай, Азербайджан, Іспанія, Саудівська Аравія, Данія, Кувейт. Найбільше його експортовано до Нідерландів (1500 тонн) та Туреччини (1027 тонн).

Сиру твердого експортовано – 1146 тонн (98% до 2017 року) до Єгипту, Марокко, Киргизстану, проте найбільше до Єгипту (828 тонн).

Молока сухого експортовано – 2086 тонн (77% до 2017 року) до Казахстану, Єгипту, Малайзії, Грузії, Азербайджану, Бангладеш, Китаю, Албанії, Індії, а найбільше до Казахстану (785 тонн), Китаю (425 тонн), Бангладеш (416 тонн).

М’яса яловичини  експортовано – 2630 тонн (102% до 2017 року) до Білорусі, Казахстану, Вірменії, Азербайджану, при цьому найбільше до Білорусі (2451 тонн).

Яєць курячих експортовано 1169,3 тис. шт. (12% до 2017 року) до Дубаї, Іраку.

Основні показники розвитку харчової та переробної промисловості області, свідчать про її перспективність і конкурентоспроможність. Основні досягнення більшості виробників харчової продукції одержані завдяки впровадженню високоефективного обладнання і нових технологій, ефективних систем управління якістю продукції.

Тому, перспективні напрямки розвитку харчової та переробної промисловості передбачають залучення капіталу в оновлення основних засобів виробництва, впровадження інноваційних технологій.