Департамент агропромислового розвитку
м. Суми вул. Першотравнева, 29
Тел.: (0542) 77-15-37, (0542) 77-02-70
Факс: (0542) 61-13-62
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Розпорядок роботи: понеділок - четвер – з 8.00 до 17.15;
п’ятниця – з 8.00 до 16.00; обідня перерва – з 12.00 до 13.00;
вихідні дні: субота, неділя.

НА СУМЩИНІ ПІДСУМОВУЮТЬ РЕЗУЛЬТАТИ ВИРОЩУВАННЯ ГОРОХУ

Горох є однією з важливих бобових культур багатою на корисні мікро- та макроелементи. За останні роки на Сумщині площі під цією культурою коливалися в межах від 5 до 10 тис. га. Так у 2018 році посівна площа гороху становила 10,3 тис. га, у 2019 – 5,8 тисяч, у 2020 – 4,1 тис. га.

За інформацією Головного управління статистики у Сумській області в усіх категоріях господарств Сумщини станом на 1 жовтня 2020 року намолочено 11,7 тис. тонн гороху з площі 4,1 тис. гектарів, при середній урожайності 28,4 ц/га, що вище на 3,3 ц/га порівняно з минулим роком.

За даними Держстатслужби у 2020 році в Україні суб’єкти господарської діяльності усіх форм власності зібрали гороху 582,6 тис. тонн із площі 251,5 тис. га, при середній урожайності 23,2 ц/га. Для порівняння у минулому році гороху було зібрано 573 тис. тонн, із площі 254,3 тис. га за урожайністю 22,6 ц/га.

За рівнем урожайності гороху Сумщина займає 5 місце серед регіонів України.

ПІДСУМКИ ЗБИРАННЯ ЖИТА

Жито є важливою злаковою культурою та належить до однієї з основних продовольчих культур. Зерно жита є джерелом потрібних людині поживних речовин: білків, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів, ненасичених жирних кислот, біологічно активних речовин, мікроелементів та харчових волокон. Хліб із житнього борошна є повноцінним продуктом харчування, що зумовлено біохімічними показниками зерна. Частка жита у структурі посівних площ ранніх зернових та зернобобових культур займає лише 3%.

ПРО ХІД СІВБИ ОЗИМИХ КУЛЬТУР УРОЖАЮ 2021 РОКУ

Під урожай 2021 року в області по всіх категоріях господарств прогнозується провести сівбу озимих зернових культур на площі 150,0 тис. га, в тому числі озимої пшениці – 142,6 тис. га, озимого жита – 5,4 тис. га та озимого ячменю – 2,0 тис. га. Крім того озимий ріпак було заплановано посіяти на площі 11,2 тис. га, що на рівні минулого року.

За оперативною інформацією станом на 05.10.2020 аграріями Сумщини проведено сівбу озимих зернових культур на площі 100,5 тис. га, або 67% до запланованих площ. В тому числі озимої пшениці – 96,3 тис. га, або 67,5%, озимого ячменю – 0,66 тис. га, або 33%, озимого жита – 3,5 тис. га, або 64,8 % до прогнозу. Озимого ріпаку посіяно на площі 8,5 тис. га, або 76%.

ПІДСУМКИ ЗБИРАННЯ ЯЧМЕНЮ

Ячмінь належить до однієї з основних фуражних культур. Частка ячменю у структурі посівних площ ранніх зернових та зернобобових культур становить 15%.

За даними головного управління статистики у Сумській області в усіх категоріях господарств Сумщини намолочено 167,3 тис. тонн ячменю з площі 39,1 тис. гектарів, при середній урожайності 42,8 ц/га. Для порівняння, в минулому році валове виробництво зерна цієї культури становило 208,0 тис. тонн, який було отримано із площі 53,1 тис. га, при урожайності 39,2 ц/га.

ПІДСУМКИ ЗБИРАННЯ ПШЕНИЦІ

Пшениця належить до провідних культур ранньої зернової групи. Частка пшениці у валовому виробництві зерна ранніх зернових та зернобобових культур становить близько 80%.

За оперативною інформацією Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України в усіх категоріях господарств Сумщини намолочено 947 тис. тонн пшениці з площі 176,7 тис. гектарів, при середній урожайності 53,6 ц/га. Для порівняння, в минулому році валове виробництво зерна цієї культури становило 897,0 тис. тонн, який вдалося отримати із площі 186,0              тис. га, при урожайності 48,2 ц/га.