Департамент агропромислового розвитку
м. Суми вул. Першотравнева, 29
Тел.: (0542) 77-15-37, (0542) 77-02-70
Факс: (0542) 61-13-62
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Розпорядок роботи: понеділок - четвер – з 8.00 до 17.15;
п’ятниця – з 8.00 до 16.00; обідня перерва – з 12.00 до 13.00;
вихідні дні: субота, неділя.

Проведено відео-skype-конференцію з питань розвитку сімейних фермерських господарств та впровадження земельної реформи

Відповідно до затвердженого графіку проведення в об’єднаних територіальних громадах Сумської області щотижневих семінарів з питань розвитку сімейних фермерських господарств та впровадження земельної реформи робочою групою, до складу якої увійшли представники Департаменту агропромислового розвитку Сумської обласної державної адміністрації, Головного управління Держгеокадастру в Сумській області, Сумського регіонального відділення Українського державного фонду підтримки фермерів, 20.10.2020 проведено відео-skype-конференцію з головами фермерських господарств, особистих селянських господарств, суб’єктами господарювання аграрного сектору, зацікавленими особами об’єднаної територіальної громади Бочечківській сільської ОТГ Конотопського району.

ПІДСУМКИ ЗБИРАННЯ ГРЕЧКИ

Гречка є однією з важливих круп’яних культур та належить до однієї з основних продовольчих культур. Крупа гречки містить багато незамінних амінокислот, а також вітаміни та мікроелементи. За вмістом заліза вона перевершує інші крупи. У складі білка гречки містяться легкорозчинні амінокислоти, тому він краще засвоюється і корисніше білка злакових культур.

За оперативною інформацією Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства загалом у 2020 році в Україні суб’єкти господарської діяльності усіх форм власності зібрали гречки 83,7 тис. тонн із площі 63,6 тис. га, при середній урожайності 13,2 ц/га. Порівняно з минулим роком гречки було зібрано менше на 1,3 тис. тонн, проте урожайність збільшилася на 0,9 ц/га.

ПРО ПІДСУМКИ ЗБИРАННЯ ВІВСА

Овес – це злакова сільськогосподарська культура, яка вирощується на території нашої області. У вівсі містяться багато вітамінів, мікроелементів, зокрема –  кальцій, магній, фосфор, калій, цинк. Перевагою зерна цієї культури є  велика кількість складних вуглеводів, а також містяться білки і жири.

За останні роки на Сумщині площі під цією культурою коливалися в межах від 11 до 14 тис. га. Так у 2018 році посівна площа вівса становила 11,1 тис. га, у 2019 – 11,4 тис. га, у 2020 – 14,0 тис. га.

ХІД ЗБИРАННЯ ВРОЖАЮ

За даними Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України в області обмолочено 430,9 тис. га зернових та зернобобових культур урожаю нового року, намолочено 2 369 тис. тонн зерна, за урожайності 55,0 ц/га, зокрема: кукурудзи на зерно намолочено 1151,9 тис. тонн, за урожайності 66,9 ц/га, що становить 39% від прогнозованих площ; соняшнику намолочено 509,1 тис. тонн, обмолочено 198,3 тис. га, за урожайності 25,7 ц/га, (72%); сої намолочено 152,6 тис. тонн, за урожайності 23,4 ц/га, або 91% до прогнозованих площ.

Сумщина займає 1 місце серед регіонів України в рейтингу за врожайністю зернових та зернобобових культур (по Україні середня урожайність 37,7 ц/га); кукурудзи на зерно − 5 місце (по Україні середня урожайність 46,7 ц/га).

В УКРАЇНІ ОБИРАЮТЬ КРАЩИЙ БІЗНЕС-ПРОЄКТ РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ

Департамент агропромислового розвитку Сумської обласної державної адміністрації повідомляє, що на сайті онлайн-видання AgroPortal.ua до 1 листопада 2020 року триває голосування, в ході якого визначиться 5 сіл-фіналістів V Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України 2020». У півфінал потрапило і село Сосонка Охтирського району Сумської області.

Фіналісти у грудні 2020 року захищатимуть бізнес-проєкти перед членами Експертної ради. Громада-переможець отримає 100 тис. гривень на реалізацію бізнес-проєкту від головного партнера конкурсу – Посольства Королівства Нідерландів в Україні.